Mai világunkban az információk nagy része a látásunkon keresztül ér minket. A többi ingerfajta elhanyagolható az óriási, vizuális ingerhalmazhoz képest, ami naponta ér minket a közösségi média felületekről és az internet világából. Ha blogolsz, vagy üzleti, céges honlap tulajdonosa vagy, akkor figyelembe kell venned, hogy az emberek szeretnek képeket nézegetni, figyelmet kell szentelned arra, hogy milyen a képek minősége a weboldalon.

A megfelelően kiválasztott kép elősegíti a tartalmad, közlendőd átadását, információid hatékony eljuttatását a célcsoportodhoz. A kép egyúttal tagolja, érdekesebbé teszi a szöveget. Ha tagolt, átlátható a szöveged, akkor sokkal inkább végig fogják olvasni, mint ha egy tömbben lévő jelenne meg ugyanaz.

De milyen is a jó kép?

Ha tömören kellene megfogalmazni, akkor legyen érdeklődést felkeltő, a honlapoddal színben harmonizáló, egyedi, a nagy mérete miatt ne terhelje le a tárhelyedet. De nézzük sorban, mi mindenre kell még odafigyelned a képek kiválasztása, felhasználása során….

Ha a szolgáltatásodat kínálod pl. tanácsadóként, trénerként akkor, a kötelező az egyedi, minőségi fotó. Amelynek színben, stílusban harmonizálnia kell a weboldalad színéivel.

Ha hobbi főzős, kertészkedő blogger vagy, akkor is tudsz saját, egyedi képeket készíteni a telefonoddal. A mai okostelefonokkal nagy felbontású, jó minőségű képek készíthetők. Persze a honlapra feltöltve ezeket kisebb méretűre érdemes venni.

Abban az esetben, ha pénzügyi, gazdasági, oktatási stb. témában blogolsz és nem feltétlenül van/lehet egyedi képed a cikkeidhez, akkor is létezik megoldás. Használd a saját képernyőmentéseidet, vagy tölts le ingyenesen használható képeket. A stockfotó oldalakon a fényképész, a kép tulajdonosa hozzájárul ahhoz, hogy ezeket mások is felhasználják. Az ingyenes fotókat egyedivé teheted egy kis képszerkesztő grafikával, nyilacskákkal, figyelem felhívó jelekkel, emotikumokkal.

Képek minősége a weboldalon—ami szinte kötelező

A Magamról/Rólunk/Munkatársaink oldalra érdemes profi fotós által készített, színben, stílusban harmonizáló képeket feltenni, amik vidámságot, pozitív életérzést sugallanak. Egyedi, bizalmat ébresztő hatásuk van, és ne feledkezz meg róla, hogy az emberek Rád kíváncsiak, aki a weboldal mögött állsz. Ez a személyedre irányuló érdeklődés minden esetben igaz.

A képek minősége a weboldalon—mekkora mérete legyen a képeknek?

Tudnod kell, hogy ha tele van rakva az oldalad nagy méretű képekkel, akkor ezek jelentősen lassíthatják a betöltési sebességét. A sliderek, amik teljes szélességben húzódnak az oldaladon, legfeljebb 150-200 KB közötti méretűek legyenek. A többi kép legfeljebb 50 KB.

Az ingyenesen használható képszerkesztő programokkal pl: pixlr.com, tinypng.com képek méretét kisebbre tudod venni anélkül, hogy látványos minőségi romlás következne be.

Ha figyelsz erre, akkor az oldalad gyorsabban fog betöltődni, a látodatóid ott maradnak, ellenkező esetben elveszítheted őket. Az oldalad betöltési sebességét a Google Page Speed Insights-sal ellenőrizheted le, csak be kell másolnod a honlapod url-jét.

A Google robotjai hogyan vélekednek képeidről…?

Fontos tehát a képek minősége a weboldalon, hiszen megragadják a látogató figyelmét. Azonban a keresőrobotok számára is megfelelőnek kell lennie a képeidnek. Mit tehetsz ennek érdekében?

  • Először is nevezd el a képedet az írásod témája szerint. A fényképezőgépek automatikusan elnevezik egy kódsorral, ami az elkészítés időpontjában generálódik az aktuális dátum szerint.png-vel vagy. jpg-vel kiegészítve. Érdemes erre odafigyelni. Ha a borsóleves elkészítésről írsz, akkor adja magát a borsoleves.png elnevezés. Ezt már így elnevezve töltsd fel a weboldalad     médiatárába, természetesen csökkentett méretben
  • Ha képet csatolsz be egy pl. egy blogcikk írása közben, akkor a WordPress felajánlja a kép elnevezését a cikken belül. Érdemes itt is nevet adni a képnek, a látogatónak és a keresőnek is jót teszel. A legjobb megoldás, ha a cikked kulcsszavát is bele tudod foglalni a kép nevébe.
  • Valamint a képeknek van egy alternatív elnevezési lehetőségük is, amit szintén a keresőrobotok fognak elolvasni. Ezt az alt text-et a WordPress kezelőfelületén belül jobb oldalon tudod beállítani a seo beállítások között.

    A felsorolt tudnivalókat azért érdemes figyelembe venned, mert ha valaki kimondottan képekre keres rá, te akkor is meg tudsz jelenni a találatok között. Ez pedig nem hátrány, ha az ember online szeretné eladni a szolgáltatását, termékét.

Ebben a cikkünkben arról olvashatsz, hogy saját vagy ingyenes fotót használj.

Kép forrása: Freepik.com