Sokszor fordulnak hozzám ezzel a kérdéssel. Nem csak a konzultációkon merül fel szinte rögtön az elején a kérdés, de több Facebook csoportban is közkedvelt lettem ebben a témában. Több ember privát is megkeresett, hogy adjam át nekik a tapasztalataimat.

Úgy gondoltam bő két év után beszámolhatok arról, miként is lett szinte egyből munkám.

Az tény, hogy nem ez az első vállalkozásom, a Rólam menüpontban végigolvashatjátok a rövid történetemet, de ITT is elkezdtem már egy hasonló írást. Tehát több, mint 15 éve vagyok vállalkozó, de több, mint két éve úgy döntöttem teljesen új úton valósítom meg Önmagam.

Online vállalkozásba fogok. Egy Gazdagmami tanfolyammal indítottam, ahol gyorsan kiderült, hogy a legjobban a honlapok készítése érdekel és ezt még jobban szerettem volna csinálni. Nem sokkal később szembejött velem Szilágyi Balázs és a HonlapraFel! legújabb képzése, a Profi Webfejlesztő képzés. Tudtam, hogy ez az! Ez lesz az én utam!

Rettentő drágának bizonyult akkor a képzés, bár részletfizetési és egyéb kedvezményben is részesültem, mint kismama, akkor is egy éven keresztül majdnem havi 100 ezer Forint volt a díja. Anyagilag sem álltunk úgy, illetve kisbabával otthon voltam a nem túl sok gyessel. Átbeszéltük a párommal és belevágtam! Imádom, hogy mindenben támogat!

A tanfolyam legelején Balázs elmondta, hogy érdemes azonnal a gyakorlatba átültetni a tudást és lehetőség szerint ügyfeleket szerezni.

Mivel a Facebook mindig is része volt a vállalkozói létemnek, így nem volt újkeletű, hogy létrehozzak egy új üzleti oldalt az új vállalkozásomnak is.

Elkezdtem figyelni más vállalkozókat is, hogyan csinálják, miként kommunikálnak, mikor kommunikálnak, milyen posztokat gyártanak. Leszűkítettem az idők során azoknak a listáját, akik igazán szimpatikusak voltak és passzoltak ahhoz az életfelfogáshoz, amit én is élek.

Mivel nem volt még óriási gyakorlatom, ezért elkezdtem arról kommunikálni, amiről tanulok, a felfedezéseimről. Egy idő után meghívtam az ismerőseimet is az oldalra, így lassan lett egy bizonyos követőtáborom.

A kommunikáció nagyon fontos volt számomra, mert minél többet beszéltem az új munkámról, annál jobban éreztem benne magam és szép lassan az életem részévé vált. Már nem idegennek tűnt ez az egész online világ, hanem minden napom erről szólt.

Ezt azért tartom nagyon fontosnak, mármint, hogy sokat beszéljünk az új munkánkról, elképzeléseinkről, mert aki olyan éles váltáson megy át, mint én, hogy a vendéglátásból átevickél az online világba, elég nehéz testben és lélekben az új helyzettel azonosulni.

Ezért minden nap beszélni kell róla, akinek csak lehet.

A legnagyobb eredményt pedig az hozta, amikor elmentem egy helyi vállalkozónői reggelire (Trendalelke Vállalkozónői Reggeli) és ott 40 nő előtt 1 percben elmondtam ki vagyok, mivel foglalkozok. Azt hittem elájulok, úgy izgultam. Nem éreztem hitelesnek magam, olyan szedett-vedett voltam, de mindegy mert meghozta az áttörést. Nem, nem rohamoztak le. Lett egy új ügyfelem, de semmi több. Ez egyáltalán nem volt gond, mert tudtam, hogy egy hónap múlva megint meg tudom próbálni abban az egy percben elmondani, ki vagyok és mit akarok.

Úgy is lett, azóta minden egyes vállalkozónői reggelin ott vagyok és minden egyes alkalommal izgulok. De segített jobbá válnom és megtanultam eladni magam ezen az új területen is.

Fontos az online kommunikáció, de még fontosabb, hogy offline, a való világban is kinyisd a szád és elmond mindenkinek, hogy mivel foglalkozol. Hidd el, az elején ez a legfontosabb!

Hogyan add el magad egy ilyen rendezvényen? A következő blogbejegyzésem erről fog szólni. 😉