Ha webshopot üzemeltetsz, e-kereskedő vagy, akkor számodra is és a vásárlóid számára is kulcsfontosságú, hogy biztonságos fizetési megoldásokat találj. Nézzük, hogy milyen online fizetési módok közül választhatsz. 

Utánvét

Hagyományos, de nagyon sokak számára előnyben részesített fizetési mód. Kicsit már talán idejétmúltnak számít, a vásárlók mégis szeretik és a legtöbb webáruházban még használatos. Hátránya ennek a fizetési módnak, hogy relatíve magas kézbesítési díjat számolnak fel a futárszolgálatok. Mégis sokan választják ezt a lehetőséget, mert csak akkor fizetünk ez esetben, amikor már a kezünkben van a csomag. Az utánvét esetében a legtöbb futárszolgálat lehetővé teszi, hogy az áru átvételekor POS terminálon a futárnak fizethessünk bankkártyával.

Online fizetési módok-előre utalás

Az előre utalás esetén egy megadott bankszámlára átutaljuk az összeget, majd a futárszolgálat kiszállítja nekünk. Ekkor mérsékeltebb a csomag szállítási díja, mint utánvét esetében. Szintén népszerű fizetési mód. Lehetőségünk van csomagpontokon átvenni a csomagunkat mint pl.: GLS CsomagPont, PickPackPont, DPD PickUp, PostaPontra. Ebben az esetben kevesebb, akár harmadára is csökkenhet a szállítási költség, mintha személyes átvételt választottunk volna. 

Bankkártyás fizetési módok

Bankkártyás fizetéskor szerződni kell egy bankkal. Online kártyaelfogadó banki megoldások az OTP, CIB, FHB, MKB, Budapest Bank és K&H kínálatában is szerepelnek. Egyre többen választják ezeket manapság. Ha bankkal szerződünk, számítanunk kell rendszeres fix költséggel, számlavezetési díjjal, tranzakciós díjjal is. 

Az OTP által bevezetett online fizetési mód a SimplePay

A bankok által kínált kártyás fizetési megoldások közül kiemeljük az OTP SimplePayt. A webáruházban a fizetési gombra kattinva a vásárló átkerül az SimplePay oldalára, ahol a bankkártya adatok megadása után elindul a banki tranzakció feldolgozása. A fizetés esedményéről e-mailt kap a vásárló. A SimplePaynek van mobilalkalmazása is, ami ingyenesen letölthető. Akár mozijegyet, autópálya matricát vagy parkolójegyet is vehetünk a mobilalkalmzáson belül.

Kártyás tranzakciók bankfüggetlenül…

Megjelentek a piacon kártyás tranzakciókat végző cégek is. Ezek között úttörőnek számít az 1998-ban megalakult PayPal. Használatához regisztrálnod kell egy PayPal fiókot, nyitnod kell egy virtuális számlát. Ha PayPal fiók tulajdonosa vagy, akkor küldeni és fogadni is tudsz pénzt. Ha fizetsz a webáruházban akkor a PayPal egyenlegedből vonják le az összeget. Hazai viszonylatban a PayPal tranzakciós jutaléka magas, ezért kevesen használják.

Bankfüggetlen, magyar nyelvű e-pénz kibocsátó intézet: a Barion

A Barion olcsóbb és magyar nyelven elérhető. A Barion pénztárcádban e-pénz tárolódik. Ha fizetsz a kártyával akkor a Barionnál vezetett számládon, pénztárcádban jóvá íródik az összeg. Bankkártyával vagy előre feltöltött egyenleggel tudsz vele fizetni a webáruházban. A bankkártyás fizetések díjmentesek. A regisztráció és a Barion mobil alkalmazás, valamint a pénz fogadás és küldés ingyenes. A barion egyenlegkezelés szintén ingyenes, nincs belépési díj vagy havidíj. A banki átutalással történő egyenlegfeltöltés a barion számlára szintén ingyenes. 

Arra is kell megoldás, ha nincs elég pénze a vásárlónak…

Mit tehet a webshop tulajdonos, hogy valahogyan pénzt teremtsen annak a vásárlójának, akinek nincs elég pénze? Lehetőséget kell adni számára, hogy ne fizessen azonnal. Ebben segít az áruhitel. A legnépszerűbbek jelenleg a piacon a Cetelem, az OTP áruhitel és a Cofidis. A vásárlási folyamat végén a hitelintézethez kerülnek át a vásárló adatai, aki áruhitelt igényelhet a megvásárolni kívánt termékre

Különleges ajánlat!

Egy online kurzusban abban támogatlak, hogy miként valósítsd meg az Online ötleteidet. A kurzushoz örökös hozzáférést kapsz!

Források:

simplepartner.hu

ryckposter.hu

unas.hu

paymentgateway.hu

digitalhungary.hu

fintech.hu

edigital.hu